Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 2 november 2021

Egly-Ouriet Les Prémices

(33 % pinot noir, 33 % chardonnay, 33 % pinot meunier)

 

2 juli 2021 (hemma)

 


 

En ny champagne från Francis Egly – det hör inte till vanligheterna! Den här är gjord på lika delar chardonnay, pinot noir och meunier från en vingård i Trigny i Massif de Saint-Thierry nordväst om Reims. Precis som meunierodlingarna i Vrigny, som används till Les Vignes de Vrigny, kommer den här vingården från Francis fru Annicks sida av familjen. Den sköts idag av deras barn Charles och Clémence.

 

Det här är alltså den första utgåvan av denna champagne och den är helt och hållet baserad på druvor från 2016. Den är, till skillnad från odlarens övriga viner, jäst och lagrad i ståltank. Den buteljerades i juli 2017 och fick 36 månaders lagring på jästfällningen innan flaskorna degorgerades i juli 2020 med en dosage på 2 g/l. Nästa version som släpps kommer bestå av 40 % 2017 och 60 % reservvin från 2016.

 


 

Den är mycket trevlig redan idag, men några års lagring bör helt klart premieras! Jag dricker flaskan över två dagar och den är mer utvecklad dag två, men inte bättre.

 

Doft: Komplex, blommig, fruktig och senare något bärig. Efter hand uppstår lätt rostade toner. Inslag av jäst, grapefrukt, päron, plommon, röda äpplen, valnötter, jordgubbar, några hallon och rostat bröd. Dag två är fruktigheten tydligare och det dyker upp tydliga inslag av tropisk frukt.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med fin koncentration. Gula äpplen, päron och citron. Precis som i doften blir frukten tydligare på andra dagen och bilden domineras helt av tropisk frukt.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar