Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 21 november 2021

2015 Pierre Paillard Les Maillerettes

(100 % pinot noir)

 

23 juli 2021 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 


 

I Bouzy finns Pierre Paillard (länk till hemsida). Verksamheten leds idag av bröderna Antoine och Quentin Paillard, som utgör den fjärde generationen champagneproducenter och åttonde generationen vinodlare sedan deras förfader köpte sin första vingård 1798. De har tillgång till 11 hektar odlingar, allt koncentrerat till hembyn och fördelat på 60 % pinot noir och 40 % chardonnay. De tillämpar ett ekologiskt arbetssätt och lägger mycket kraft på att sköta sina vingårdar. I källaren jobbar de uteslutande med ståltankar. Produktionen uppgår till 90 000 flaskor per år, fördelat på fem champagner och två stilla viner. Champagneuppställningen består av ingångsvinet Les Parcelles, roséchampagnen Les Terres Roses och tre årgångscuvéer: La Grande Récolte samt de båda vingårdschampagnerna Les Maillerettes och Les Mottelettes.

 

Les Maillerettes görs på pinot noir från vingården i Bouzy med samma namn, rankor som planterades 1970. Den här flaskan blev degorgerad i december 2019 med en dosage på 1,8 g/l.

 

Det här är mycket, mycket bra! Doften är fantastisk och smakmässigt känns den redan relativt utvecklad, trots sin uppenbara ungdom.

 

Doft: Bärig och något godisaktig doft med inslag av smultronläsk, blodapelsin, Ahlgrens bilar och mogen persika.

 

Smak: Utvecklad, bärig och relativt lätt smak av härlig Bouzyfrukt. Röda bär i allmänhet, som till slut utkristalliseras till körsbär, får sällskap av röda äpplen.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar