Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 1 september 2021

Jacques Lassaigne Le Cotet

(100 % chardonnay)

 

30 april 2021 (hemma)

 


 

Den här champagnen från Lassaigne görs på chardonnay från gamla stockar i vingården Le Cotet i den östra delen av producentens hemby. Den är delvis jäst på fat och baserad på en intressant blandning där majoriteten kommer från den senaste årgången (i det här fallet 2012), en mindre del från närmaste föregående år (2011) som fått ett års lagring på fat samt resterande del från flaskor av tidigare utgåvor av Le Cotet, det vill säga färdig champagne som alltså redan genomgått en andra jäsning på flaska. Ett fascinerande flaskbaserat soleraliknande tillvägagångssätt av Emmanuel Lassaigne, som är känd för att experimentera med nya idéer! Den är för övrigt gjord utan dosage.

 


 

Koden 130316 på etiketten innebär att champagnen blev buteljerad 2013 och att flaskan degorgerades i mars 2016.

 

Det här är en jättebra champagne! Den dricks över tre dagar och håller ihop otroligt bra.

 

Doft: Utvecklad och klart komplex. Initialt lite skum. Inslag av apelsin, lime, mogna gula äpplen, grapefrukt, ingefära, öl, smör, honungsmelon och brioche.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, något gräddig, frisk och mycket torr smak med viss sälta och fin koncentration. Persika, mogna äpplen och söt lime. Hög syra och mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2021-2026

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar