Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 2 september 2021

Jacques Lassaigne Acte V – Scène II L’Exercice

(95 % pinot noir, 5 % chardonnay)

 

1 maj 2021 (hemma)

 


 

Varje år skapar Emmanuel Lassaigne en eller två unika viner som han aldrig kommer att göra igen. Han kallar denna serie för les Cuvées éphémères, de efemära (kortlivade) cuvéerna. Denna roséchampagne är en av dessa experimentella champagner. Den gjordes i totalt 300 flaskor. Degorgerad i april 2018.

 

Det här är en mycket intressant champagne! Den ser ut och beter sig som ett mousserande rött vin. Den är rejält stökig första dagen, men lugnar ner sig till dag två. Den är långt ifrån dålig, men egentligen mer intressant än bra.

 

Doft: Komplex, parfymerad, kryddig, bärig och rökig. Initialt klart skum med brända toner. Inslag av järn, bränt trä, mandlar och smutsiga röda bär. De senare utgör en cocktail av mogna tranbär, körsbär, granatäpple, jordgubbar och hallon. Dag två dyker det även upp toner av honung och brioche.

 

Smak: Torr och bärig. Renare än doften. Röda bär (det mesta från doften kommer igen här) och mandlar. Hög syra och förhållandevis svag intensitet.

 

Betyg idag: 79

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar