Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 2 augusti 2021

2009 Savart La Dame de Cœur

(100 % chardonnay)

 

19 mars 2021 (hemma)

 


 

La Dame de Cœur, årgångsklassad fatjäst blanc de blancs från Écueil, ansågs tidigare vara Savarts mest ambitiösa champagne. Från och med 2008 gjordes den uteslutande på druvor från vingården Le Mont des Chrétiens. Årgången 2012 blev dock den sista under detta namn, för från och med 2013 har champagnen fått samma namn som vingården. Samtidigt lanserade Frédéric Savart även en årgångsklassad vingårdschampagne med druvor från Le Mont Benoit och därefter har även Les Noues tillkommit i sortimentet.

 

Den här 2009:an – producerad i 1000 buteljer och degorgerad i november 2013 med en dosage på 2 g/l – påminner en hel del om L’Année 2009 som jag drack dagen innan, trots annan druvsammansättning. Den har underbar doft med skönt oxiderade toner som för tankarna till Selosse.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, parfymerad och något oxiderad doft med tydlig sälta. Inslag av äpplen, citron, steniga mineraler, brödiga toner av nybakade bullar och brioche, persika, bubbelgum, ingefära och salmiak

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig, mycket torr och mycket elegant. Citron och gul persika får sällskap av gröna äpplen och bubbelgum. Påtaglig syra och härlig intensitet, men något kort.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar