Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 18 augusti 2021

2002 R&L Legras Présidence

(100 % chardonnay)

 

15 april 2021 (hemma)

 


 

Jag drack den här årgången av Cuvée Présidence från R&L Legras i början av 2017. Då upplevde jag den som klart angenäm, men förhållandevis ung.

 

Den här flaskan köpte jag i november 2019 från Systembolagets beställningssortiment, där den för övrigt fortfarande finns tillgänglig. Aktuell årgång idag är annars 2012, men den har inte synts till här i Sverige.

 

Lite mer än fyra år har alltså gått sedan vårt senaste möte och jag förväntar mig en mer utvecklad champagne när jag öppnar dagens flaska. Jag upplever också viss utveckling, men den bestående känslan är att den inte lyft nämnvärt jämfört med när jag drack den 2017. Den är visserligen mycket bra, men jag hade hoppats på lite större belöning idag! Den är på sätt och viss en ganska typisk 2002:a; den bjuder på viss utveckling men är samtidigt lite ogin och bråkig. Full av kraft, men inte särskilt generös. Frågan är ju om den här champagnen någonsin lyfter från den här nivån?

                                           

Doft: Utvecklad, initialt rökig, kryddig och komplex doft i en tydligt reduktiv stil. Inslag av äpplen, stenkross, askfat, krut, gurka, nötter, kaffe, gräddkola och brynt smör.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr, rökig och något utvecklad. Äpplen och citronskal får sällskap av torkade aprikoser och fikon. Hög årgångstypisk syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2020-2026?

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):

2017-01-20: 87

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar