Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 15 juni 2021

Marguet Réserve Grand Cru

(65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

 

22 januari 2021 (hemma)

 


 

Benoît Marguet har uppdaterat sitt sortiment på senare år, med många nya spännande buteljeringar, och då verkar det inte längre finnas plats för den här champagnen, årgångslösa Réserve Grand Cru. Druvsammansättningen varierade en del från år till år och den här utgåvan, med 2010-bas, gjordes på 65 % pinot noir och 35 % chardonnay. Andelen reservvin uppgår till 35 % och består av en blandning från 2004-2009. Flaskan blev degorgerad i mars 2014 med en dosage på 3,2 g/l. Jag köpte den vid ett besök hos Marguet i oktober 2014.

 

Det här är en jättebra champagne som är kraftfull och komplex. Jag dricker den över två dagar och den utvecklar till slut fint oxiderade toner. Det är ett bra betyg för producenten när en på pappret ”enkel” årgångslös champagne, som till två tredjedelar är baserad på den mediokra årgången 2010, presterar så här bra!

 


 

Doft: Kraftfull, utvecklad, brödig och fruktig med rostade toner. Inslag av hasselnötter, mogna och lätt bokna röda äpplen, Pommac, vanilj, nougat, smörkola och honung. Dagen efter uppstår blommiga och skönt oxiderade toner.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, torr och initialt aningen bitter. Mogna röda äpplen och mogen apelsin får sällskap av hasselnötter och nougat. Fin koncentration och hög syra. På andra dagen är den något oxiderad.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2019-2025

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar