Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 27 juni 2021

Jacques Selosse Les Carelles

(100 % chardonnay)

 

11 februari 2021 (hemma)

 


 

Les Carelles är möjligen den mest populära av vingårdschampagnerna från Selosse. Samtliga dessa lieux-dits, sex till antalet, har på kort tid utvecklats till heta objekt på marknaden, inte minst i sociala medier där de fått en status i nivå med storheter som Salon och Krug Clos du Mesnil. I likhet med de båda sistnämnda görs Les Carelles på druvor från den högt aktade grand cru-byn Le Mesnil-sur-Oger. Precis som odlarens öviga lieux-dits är den årgångslös och baseras på en årgångsblandning (réserve perpétuelle), som i det här fallet startades 2003 och som blir mer och mer komplex ju fler årgångar som adderas till blandningen. Den första utgåvan av Les Carelles, som släpptes i september 2010, var uteslutande baserad på 2003 års skörd. Året efter hade man även tillsatt vin från 2004 och för varje ytterligare år har soleran utökats med ännu en årgång. Den här flaskan, som har 2012-bas och således är en blandning av alla årgångar från 2003 till 2012, blev degorgerad i januari 2019. Dosagen brukar ligga i spannet 0-4 g/l.

 


 

Wow! Vad annat kan man säga? Trots sin ungdom är den redan otroligt bra. Den levererar en fantastisk frukt i perfekt balans med en i sammanhanget oväntat diskret syra. Jag dricker champagnen under tre dagar och som ofta är fallet när det gäller ung Selosse fortsätter den att utvecklas i positiv riktning ju längre tiden går.

 

Doft: Blommig, kryddig och något oxiderad doft med underbara toner av hyacint, krita, yuzu och pinjenötter. Senare även tallbarr och lite tvål.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med härlig koncentration och viss sälta. Söt citrus – snarare yuzu än citron – och gröna äpplen. Mycket lång, fruktig och mycket torr eftersmak med mycket päron – härligt hårda Conference. På tredje dagen dyker det även upp en skopa honung.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2025-2035

 

Mina tidigare intryck av Les Carelles:

2018-02-28: 91


Tillägg 2022-10-13: Förtydligande kring reservvinerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar