Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 2 juni 2021

Christian Gosset Brut A01

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

13 januari 2021 (hemma)

 


 

Familjen Gosset har producerat vin i Aÿ i mer än 500 år. Redan 1584 grundades firman som bär släktens namn, vilket gör den till det äldsta vinhuset i Champagne. 1930 valde ättlingen Gabriel Gosset att bryta sig loss och etablera odlarfirman Gosset-Brabant tillsammans med sin hustru Andrée Brabant. Denna verksamhet drivs idag av deras barnbarn, bröderna Michel och Christian Gosset. 2015 tog de beslut om att dela upp familjens vingårdar, vilket resulterade i att Christian fick hälften och hans bror den andra halvan. Chistian Gosset, som redan hunnit fylla 50, kunde därmed starta sitt eget företag med hjälp av sina fem hektar odlingar, fördelade på innehav i Aÿ, Avenay-Val-d’Or, Chouilly, Dizy och Mareuil-sur-Aÿ. Han tillämpar ett hållbart arbetssätt, vilket bl a innebär att han undviker alla former av ogräsmedel och andra gifter, som ett slags mellanting mellan ekologisk och konventionell odling. Hans premiärskörd i den egna firman blev 2016. Initialt använder han endast druvorna från grand cru-odlingarna i Aÿ (3 ha) och Chouilly (0,5 ha) till den egna produktionen, resten säljer han av ekonomiska skäl. Brut A01 och Rosé A01 var de första champagnerna som kom ut på marknaden, på våren 2020, och därefter har han även hunnit släppa fyra vingårdsbetecknade champagner som också är baserade på skörden 2016. Han jobbar delvis med fat och alla viner genomgår den malolaktiska jäsningen. Om jag förstår det rätt kommer Christian fortsätta att jobba för Gosset-Brabant parallellt med den egna verksamheten.

 

Brut A01, som väl rimligen kan betecknas som odlarens standardcuvée, är gjord på 80 % pinot noir från Aÿ och 20 % chardonnay från Chouilly. Flaskan blev degorgerad i februari 2020 med en dosage på 5 g/l.

 


 

Det här är en mycket trevlig champagne och en klart lovande debut! Champagnen dricks över två dagar, med tydlig utveckling som följd.

 

Doft: Kraftfull, parfymerad och fruktig doft med viss sälta. Inslag av mogna päron, citrusskal, bröd, krita, krut, mandlar och persika. Dagen efter även mango och grapefrukt.

 

Smak: Fruktig, frisk, kryddig och mycket torr smak med tydlig sälta. Klart stram till en början, men blir mer generös efter hand. Vit persika, krita, lite vitpeppar, kinin och lite steniga mineraler. Mycket hög syra. Dagen efter är den inte lika endimensionell. Då är frukten tydligare och det dyker upp inslag av mango och mogen persika.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

 

Christian bjuder på en dold, men passande hälsning:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar