Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 6 juni 2021

Assailly Mongamin

(100 % chardonnay)

 

15 januari 2021 (hemma)

 


 

I mars 2020 drack jag Primitive från Assailly och blev klart imponerad. Mongamin är ytterligare en intressant flaska från odlaren i Avize! Maurice Assailly skapade denna champagne för sin son (mon gamin = min unge) 1938 och Mongamin fungerade även som producentens ursprungliga namn. Champagnen görs på chardonnay från vingården Les Chantereines i hembyn, som för övrigt är samma växtplats som Selosse använder till en av sina vingårdsbetecknade champagner. Den är alltid baserad på druvor från en enda årgång även om det inte framgår av etiketten. Efter kontakt med Vincent Assailly har jag fått bekräftat att den här utgåvan är baserad på skörden 2012. Flaskan blev degorgerad i november 2017, vilket framgår av koden 1117 på korken, med en dosage på 3 g/l. Produktionen uppgår till 600 flaskor per år.

 

Det här är mycket bra! Champagnen dricks över två dagar och håller ihop väl.

 

Doft: Komplex, parfymerad och något utvecklad doft med tydlig sälta. Inslag av viol, päron, hasselnötter, rostat bröd, lätt smutsig honung, plommon, skaldjur, ananas, smör och smörkola. Dag två dyker det även upp inslag av mandelmassa.

 

Smak: Frisk, torr, fruktig och aningen bitter smak med viss sälta och härlig koncentration. Gula päron och krusbär får sällskap av valnötter, grapefrukt och lite smörkola. Hög syra. Lång eftersmak med mycket grapefrukt och några valnötter. Andra dagen även lite mandelmassa.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2024-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar