Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 20 april 2021

Lanson Black Label

(50 % pinot noir, 35 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

13 november 2020 (hemma)

 


 

Lanson är ett av de största champagnehusen och även ett av de äldsta – det grundades redan 1760 av François Delamotte. Sedan 1798 och på initiativ av grundarens son Nicolas-Louis Delamotte pryds flaskorna av det röda malteserkorset. En Jean-Baptiste Lanson blev delägare och tog slutligen över hela bolaget 1837, varpå namnet Lanson började pryda flaskorna. Familjen Lanson drev sedan verksamheten fram till 1980 då man beslutade sig för att sälja. Därefter hade huset en brokig skara ägare, bl a LVMH (moderbolag till Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Krug, med flera) som styckade upp hela härligheten, behöll vingårdarna och sålde varumärke och resterande delar av rörelsen till Boizel Chanoine Champagne (BCC). BCC bytte namn till Lanson-BCC några år senare och denna börsnoterade koncern består idag av åtta olika champagnehus, utöver Lanson bl a Philipponnat, Boizel och de Venoge. Bland de största ägarna märks Bruno Paillard och familjen Roques-Boizel.

 

Dagens Lanson har tillgång till 57 hektar egna odlingar, varav 16 odlas ekologiskt/biodynamiskt, men merparten av druvorna köps in från kontrakterade odlare. Hervé Dantan är källarmästare sedan 2013. Sortimentet har nyligen uppdaterats, med nya namn för vissa av cuvéerna, och består idag av ett tiotal olika champagner, inklusive prestigecuvéerna Noble Cuvée och Noble Cuvée Blanc de Blancs samt den på senare år (fr o m årgång 2006) lanserade vingårdschampagnen Clos Lanson. Det som historiskt utmärkt Lanson är att samtliga champagner producerats utan den malolaktiska jäsningen, vilket gjort dem ytterst långlivade, men Dantan har i viss mån ändrat på denna strategi för numera heter det (enligt hemsidan) att champagnerna vinifieras ”med minimal malolaktisk jäsning”.

 

Black Label – benämnd Le Black Label Brut numera – är Lansons ambitiösa standardcuvée, som fick sitt engelska namn redan 1937 – Storbritannien var helt enkelt en viktig marknad redan då. Den görs med hjälp av 35 % reservviner från ett tjugotal äldre årgångar och får 3-4 års lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår för närvarande till 8 g/l.

 

Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2014, vilket är prydligt angivet på flaskans baksida – tack för det! Gissningsvis innebär det att den har 2010 som basårgång. Jag köpte flaskan på Systembolaget i oktober 2015.

 


 

Det här är mycket bra och verkligen en imponerande standardcuvée. Jag måste helt klart dricka mer Lanson!

 

Doft: Utvecklad, generös, fruktig och gräddig doft med viss sälta. Inslag av citron, honungsmelon, gula äpplen, mördegskaka, mandlar och vaniljkräm.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr med viss sälta. Gula och röda äpplen samsas med mogen citrus och lite lätt bittra äppelskal. Hög syra, men bra balans. Lång, torr eftersmak. Dagen efter även aprikos och honungsmelon.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar