Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 26 april 2021

2015 Val Frison Traverse

(100 % pinot noir)

 

27 november 2020 (hemma)

 


 

Traverse är en ny vingårdschampagne från Val Frison. Den görs på pinot noir från en odlingslott i vingården La Chevètrée, belägen på gränsen mellan Frisons hemby Ville-sur-Arce och grannbyn Landreville. Den är jäst och lagrad på fat i åtta månader och i likhet med odlarens övriga champagner är den gjord på druvor från en enda årgång, i det här fallet 2015, och utan dosage. Flaskan blev degorgerad i november 2018. Jag köpte den här champagnen från den svenska importören Dryckesbutiken via Systembolagets privatimportstjänst i september 2020.

 

Den här är ung idag men väldigt lovande!

 

Doft: Fruktig, oxiderad och komplex – den ändrar karaktär flera gånger. Först massor av mogna äpplen samt citrus, stenfrukt, trä och lakrits. Lite senare lingon, äppelmust och svamp. Ännu senare tydligt brända toner med inslag av brasa och rostade hasselnötter.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Ung! Äpplen, röda vinbär och äppeljuice. Dag två dyker det även upp toner av mandelmassa och färska hasselnötter.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2025-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar