Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 29 december 2020

Paul Clouet Grand Cru Brut

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

2 augusti 2020 (hemma)

 


 

Den Bouzybaserade odlaren Paul Clouet ägs av Pauls barnbarn Marie-Thérèse som för övrigt är dotter till André Clouet och gift med Jean-Louis Bonnaire, ägare av Bonnaire. Alla champagner produceras på Bonnaires anläggning i Cramant och det är Jean-Etienne och Jean-Emmanuel Bonnaire, söner till Marie-Thérèse och Jean-Louis, som numera är ansvariga för verksamheten. Firman Paul Clouet har sex hektar odlingar, primärt i grand cru-byarna Bouzy och Chouilly. Sedan släktens vingårdar delades upp finns det inte längre någon direkt koppling till producenten André Clouet, som drivs av Jean-François Clouet, systerson till Marie-Thérèse.

 

Den här champagnen görs på 80 % pinot noir från Bouzy och 20 % chardonnay från Chouilly. Denna utgåva är baserad på druvor från 2007 och 2006. Jag köpte flaskan vid ett besök hos Bonnaire i juli 2017.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den är charmig och fint utvecklad idag.

 

Doft: Utvecklad, fruktig, något oxiderad och lite ciderlik. Efter hand uppstår gräddiga toner. Inslag av bokna äpplen, honung, jäst, kvitten och gräddkola.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, syrlig och torr. Mogna äpplen i kombination med citrus och päron. Fin koncentration, påtaglig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar