Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 27 december 2020

2015 Sébastien Brunet Le Naturel

(100 % chenin blanc)

 

29 juli 2020 (hemma)

 


 

Det här är en pet nat från Vouvray i Loire. Druvan man primärt använder i detta område är chenin blanc och eftersom det är en syrarik druvsort passar den utmärkt för att göra mousserande viner! Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i mars 2018. Aktuell årgång idag är 2018.

 

Sébastien Brunet tog över ansvaret för familjeegendomen Domaine de la Roche Fleurie utanför Chançay i Vouvray 2007 efter att hans pappa Michel plötsligt omkommit i en olycka i vingården. Då hade de hunnit arbeta tillsammans i sex år. Sébastien ändrade därefter namnet till Domaine Sébastien Brunet och har successivt infört ett ekologiskt arbetssätt. Idag har han tillgång till femton hektar odlingar och sortimentet består av elva olika viner, varav sex stilla och fem mousserande. Av de mousserande görs tre med hjälp av den traditionella metoden (champagnemetoden) medan två är pet nat.

 

Det här är ett härligt vin med en väldigt speciell karaktär! Om det är champagnelikt? Nej, det påminner snarare om suröl! Små smekande bubblor och den karaktäristiska doften av våt ulltröja är mer väntade indikatorer.

 

Doft: Blommig, brödig och kryddig doft med inslag av jäst, suröl, fat, lätt bokna äpplen, våt ulltröja, citron och salmiak.

 

Smak: Fruktig, mycket frisk och mycket torr smak med toner av suröl. Fin koncentration! Äpplen och persika samsas med citron och salmiak.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar