Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 15 november 2020

Étienne Calsac L’échappée Belle

(100 % chardonnay)

 

22 maj 2020 (hemma)

 


 

Étienne Calsac är en mycket intressant odlare från Avize. 2010, endast 26 år gammal, tog han över sina far- eller morföräldrars (oklart vilket) odlingar som tidigare varit uthyrda till ett av de stora husen. Han började genast producera sin egen champagne, införde ett ekologiskt arbetssätt och utökade sina innehav genom att plantera nya rankor av pinot blanc, petit meslier och arbane. I sortimentet finns bl a Clos des Maladries som görs på chardonnay från en liten (0,16 hektar) muromgärdad vingård i Avize, Les Revenants som är en blandning av pinot blanc, petit meslier och arbane samt Coteaux Champenois Photogramme som är ett stilla vin som bygger på samma druvblandning som Les Revenants.

 

L’échappée Belle står för merparten av Étienne Calsacs småskaliga produktion. Den görs på chardonnay från marker i Grauves och Avize i Côte des Blancs och Bisseuil i Vallée de la Marne. Den här utgåvan har 2015-bas, vilket innebär att 70 % av vinet kommer från detta år och 30 % är reservvin från en årgångsblandning, en s k réserve perpétuelle, som Étienne startade 2011. Flaskan blev degorgerad i december 2017 med en dosage på 3 g/l.

 

Den här champagnen är redan mycket bra, men lär vinna på några års ytterligare lagring. Den är riktigt härlig direkt från början, men tappar märkligt nog en del i intensitet med mer luft.

 

Doft: Parfymerad, fruktig, gräddig och utvecklad doft med påtaglig sälta. Inslag av persika, gula äpplen, krita, rostad brioche, gräddkola, knäck och lakrits.

 

Smak: Mycket frisk, fruktig, torr och något utvecklad smak med fin koncentration och tydlig sälta. Persika, syrliga gula äpplen och lite citrus. Påtaglig syra. Jag sparar en del av flaskan till dagen efter och då dyker det även upp lite jordgubbar.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2023-2029

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar