Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 16 juli 2020

1992 Krug Clos du Mesnil

(100 % chardonnay)

28 december 2019 (hemma)



Krugs legendariska vingårdschampagne, av många ansedd som den bästa champagne som finns, görs på chardonnay från den 1,84 hektar stora och muromgärdade vingården med samma namn i Le Mesnil-sur-Oger. Krug köpte den trädgårdsliknande vingården, som är belägen mitt i byn, 1971. Bröderna Henry och Rémi Krug förvärvade vid det här tillfället femton olika odlingslotter på totalt sex hektar i och omkring Le Mesnil-sur-Oger över telefon – får man möjlighet att köpa odlingar i Le Mesnil gör man helt enkelt det utan att tveka – och det var först när de åkte ut för att inspektera markerna som de upptäckte att en av dem var omgiven av en mur som byggdes 1698. Det finns en plakett på murens norra sida som informerar om det sistnämnda och det faktum att det även planterades vinrankor då. Denna plakett finns för övrigt avbildad på flaskans baksidesetikett:



Vingården kallades tidigare för Clos Tarin och ägdes av familjen Tarin. På tal om Clos Tarin finns det en intressant sidohistoria här, då det var i denna vingård som en viss Eugène-Aimé Salon inledde sin vinskapande karriär och inspirerades att starta sitt berömda hus. Innan Krug blev ny ägare såldes för övrigt druvorna härifrån till Salon. Vingården hade dock misskötts under de sista åren och Krug valde att plantera om den med nya rankor, i olika etapper under totalt åtta års tid. De första åren användes druvorna från Clos du Mesnil till Grande Cuvée, men 1979 när skörden blev exceptionellt bra bestämde man sig för att göra en separat buteljering från denna vingård, som släpptes 1986. Resten är, som man säger, historia! Efter den första utgåvan har champagnen hittills släppts i ytterligare sjutton årgångar: 1980, 1981, 1982, 1983, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1992, 1995, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003 och 2004. Det gjordes även en Clos du Mesnil 1999, men i sista stund innan de 12 000 färdigetiketterade flaskorna skulle släppas till försäljning i slutet av 2011, efter hårt arbete och mer än tolv års väntan, fattade man det drastiska beslutet att dra in hela årgången. Dåvarande källarmästaren Eric Lebel har vid flera tillfällen förklarat att det inte handlade om att champagnen var dålig, men att den inte kändes som en tillräckligt typisk Clos du Mesnil. Denna champagne hälldes istället tillbaka på ståltankar för att användas till Grande Cuvée. Gissningsvis finns det dock fortfarande kvar ett antal flaskor i Krugs källare!



Man ska inte underskatta betydelsen av att vingården är muromgärdad. Det ger ett visst skydd mot omgivningarna samtidigt som det skapas ett unikt mikroklimat. Även om man endast väljer att producera Clos du Mesnil under tillräckligt bra år släpps den oftare än Krugs vanliga årgångschampagne – ett tecken så gott som något på den muromgärdade vingårdens förutsättningar!

För Krug – och för all del Champagne i allmänhet – vars DNA är uppbyggt kring blandning av både druvor, lägen och årgångar, var det ett väldigt stort steg att börja göra en champagne baserat på en druva, från en vingård och från en årgång. Idag är vingården uppdelad i 5-6 olika lotter baserat på ålder och exponering. Dessa skördas en i taget och under vissa år kan skörden ta upp till tio dagar innan samtliga druvor är plockade. Druvorna från de olika lägena separeras sedan ytterligare inför jäsningen och totalt kan det handla om upp mot tjugo olika partier som vinifieras var för sig. De olika vinerna smakas löpande av under mognadsprocessen och det är långt från alla som sedan används i den slutliga blandningen. En del går till Krugs övriga champagner och vissa viner kan även komma att hamna hos andra LVMH-producenter (LVMH äger även bl a Moët & Chandon, Veuve Clicquot och Ruinart). Intressant nog är alltså slutprodukten Clos du Mesnil i praktiken en blandning av många olika viner – även om samtliga görs på chardonnay från samma vingård!



Årgången 1992 var överlag en medioker sådan i Champagne och det gjordes exempelvis ingen vanlig årgångskrug detta år. Det här är dock en underbar champagne! Doften är härligt komplex och smaken oerhört ren och elegant. Trots sin ålder kommer den sannolikt att fortsätta prestera på en hög nivå i många år till. 

Den här flaskan blev, om man får tro koden på korken, degorgerad i maj/juni 2003.



Doft: Utvecklad, oxiderad, komplex, blommig och något kryddig doft. Efter hand något rostade toner. Inslag av brioche, honung, citrus, hasselnötter, mjölkchoklad, svamp, mentol, tvål och tropisk frukt.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och mycket torr smak. Gröna äpplen, citron, apelsin och lite päron. Senare även tropisk frukt. 

Betyg idag: 93

Sannolikt bäst: 2012-2022


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar