Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 28 maj 2020

1995 Dom Pérignon

(52 % chardonnay, 48 % pinot noir)

14 december 2019 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)



Den fjärde flighten i provningen, där vi jämför originaldegorgerade flaskor med sendegorgerade, och nu skiftar vi fokus – till Dom Pérignon! I den här omgången ställs Dom Pérignon 1995 mot Dom Pérignon Œnothèque 1995
och Dom Pérignon Œnothèque 1993. 

Det här är dessvärre en defekt flaska. Den är inte nödvändigtvis korkskadad, men helt klart allt annat än korrekt. Därmed är det den andra 95:an från Moët i denna provning som är defekt.

Betyg idag: 0

Tidigare intryck av den originaldegorgerade Dom Pérignon 1995:

6 kommentarer:

  1. I also have so many experiences with cork tainted or otherwise defekt champagnes from Moet. Its like they dont give a hit about cork quality. I'm seriously considering selling all my bottles and spending the money from this on Selosse and Krug ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Is your experience also that this is most common regarding champagnes from 1995 and 1999?

      Buying more Selosse and Krug is always a working solution! :)

      Cheers!

      Radera
  2. I've experienced 3 out 4 bottles 1999 Moet Collection 100% cork tainted. But these were late disgorged in 2008 - so I don't think its specifically a vintage problem. I've also had three off bottle of Dom P - 1985, 1996 and 1996 Oeno.

    SvaraRadera
  3. From Essiavellan.com on the 1996 Oenoteque:
    Tasting note
    Superbly toasty, highly expressive nose packed with sweet gunpowder, aromatic wood, ginger and mineral notes. Long and linear structure coming with super high, perfectly lined acidity. Lean, zesty and expansive. Highly youthful still, full of unreleased energy. Constantly improving. At CSWWC we awarded it as the World Champion Deluxe brut. I have come across several corked bottles, which makes me recommend this less whole-heartedly as I would based on a perfect bottle.

    SvaraRadera
  4. At least M&C are using Diam corks now but do you know if this also applies for Dom Perignon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. That is really bad. The reason I asked about 1995 and 1999 is that the organizer of this tasting has experienced a lot of cork issues with these two vintages, and not just regarding Moët bottles but champagnes in general. I have not really experienced that trend myself yet, although I have come across a few bad bottles from these two years.

      Interesting! By the way, Essi was also present at this tasting.

      So far I have not seen any Mytik Diam corks on Dom Pérginon bottles, but I suppose it is just a matter of time!

      Cheers!

      Radera