Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 21 november 2019

2010 Jansz Vintage Cuvée

(51 % pinot noir, 49 % chardonnay)

12 augusti 2019 (hemma)



Jansz är en producent av mousserande viner från Tasmanien. Det svala klimatet på ön påminner mycket om det i Champagne och från början, i mitten av 1980-talet när bolaget skapades, fanns det faktiskt ett samarbete med Louis Roederer, som uppenbarligen såg potentialen här. Namnet Jansz är för övrigt en hyllning till den holländske sjöfararen Abel Janszoon Tasman, som upptäckte Tasmanien 1642. Jansz döljer inte att man försöker efterlikna de berömda vinerna från Champagne och man gör också sina viner enligt den traditionella metoden (champagnemetoden), eller méthode tasmanoise som man kallar det här. Sortimentet består för närvarande av fem olika mousserande viner, tre årgångsviner och två årgångslösa.

Enligt producenten var 2010 ett riktigt bra år på Tasmanien. En varm vår och torr sommar ledde fram till en tidig skörd, som varade från 18 till 30 mars. Det här vinet är delvis fatjäst och hälften av druvmusten fick sju månaders lagring på fat innan buteljering. Därefter fick det fyra och ett halvt års lagring på jästfällningen innan degorgering, som därmed rimligtvis skedde under 2015.

Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i juni 2016. Aktuell årgång idag är 2014, men den verkar inte ha hittat fram till bolagets hyllor.

Det här är ett mycket trevligt vin med mångfacetterad doft, men betydligt plattare smak. Det är välgjort och hyfsat likt en champagne. Flaskan dricks över två dagar, med tydlig utveckling som följd.

Doft: Utvecklad, brödig och komplex doft. Efter hand rostade toner. Inslag av gummi, jäst, pasta, hummer, rostat bröd, röda äpplen och hasselnötter. På andra dagen är den mer utvecklad och bjuder på något brända toner.

Smak: Utvecklad, frisk och fruktig. Röda äpplen inklusive viss skalbeska, grapefrukt och bröd. Påtaglig syra. Dag två har syran lugnat ner sig och vinet känns mer harmoniskt.

Betyg idag: 80

Sannolikt bäst: 2020-2023



House of Arras Grand Vintage, som jag drack för några år sedan, är för övrigt ett bättre mousserande vin från Tasmanien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar