Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 5 augusti 2019

2009 Geoffroy Empreinte

(producent #200!)

(75 % pinot noir, 20 % chardonnay, 5 % pinot meunier)

4 maj 2019 (kontoret)



Familjen Geoffroy har sina rötter i Cumières i Vallée de la Marne, där man odlat vin under många generationer. Familjens historia som vinmakare inleddes i början av 1950-talet när Roger Geoffroy började producera champagne under eget namn. Sonen René tog över ansvaret efter faderns död och utvecklade firman, bl a genom att köpa fler odlingar, och idag är det Renés son Jean-Baptiste som, tillsammans med sin hustru Karine, leder verksamheten. 2008 flyttade man kontor och produktion till grand cru-byn Aÿ. Man äger 14 hektar odlingar, varav merparten finns i Cumières och resterande innehav i Damery, Hautvillers och Fleury-la-Rivière. Man jobbar på ett hållbart sätt i vingården och man undviker konsekvent den malolaktiska jäsningen för att bevara champagnens naturliga aromer. Årsproduktionen uppgår till 120 000 flaskor, för närvarande fördelade på sju champagner, tre stilla viner och en ratafia. Empreinte är en av odlarens årgångschampagner (den på pappret enklaste) och verkar släppas nästan varje år. Aktuell årgång idag är 2012. Den här flaskan blev degorgerad i december 2015. Dosage på 6 g/l.

Den här champagnen dricks som andra aperitif inför en riktig mastodontprovning. Det är en mycket trevlig champagne!

Doft: Komplex, parfymerad och något utvecklad doft. Inslag av mineral, nötter, honung och lökskal.

Smak: Komplex, torr och något utvecklad smak med viss sälta. Gula äpplen och citron.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2021-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar