Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 15 augusti 2019

1996 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)Jag hade en gång ett gäng halvflaskor av denna champagne, som presterade helt fantastiskt, men det här är faktiskt första gången jag dricker den från vanlig butelj. Och den känns som ett helt annat och betydligt yngre vin! Medan den sista halvflaskan var helt utvecklad redan 2017 upplever jag att den här fortfarande är förhållandevis ung och en hygglig bit från att vara fullt utvecklad. Där ser man vad det större formatet och, vad jag förmodar, ett senare degorgeringsdatum kan innebära! Det är en fantastisk champagne, men mitt betyg på den här flaskan blir ändå lägre jämfört med mina upplevelser av halvflaskorna. Jag hoppas jag får möjlighet att dricka den igen om några år! Min bedömning är att den behöver minst tre år till för att nå sin topp.

Doft: Utvecklad, fruktig och dammig doft med inslag av gräddkola, snäckskal, lite krut och hasselnötter.

Smak: Frisk, torr, något fruktig och något utvecklad (men förvånansvärt ung) smak av gröna äpplen, lite chark, ingefära och citrus.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2022-2030

Tidigare intryck av denna champagne (på halvflaska):

Mina intryck av andra årgångar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar