Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 8 juni 2019

Jacques Selosse Le Bout du Clos

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

28 februari 2019 (hemma)



Le Bout du Clos från Selosse görs på druvor från vingården med samma namn i Ambonnay. Den lanserades 2011 och i likhet med de andra champagnerna i lieu-dit-serien bygger den på en årgångsblandning, i det här fallet en blandning som startades 2004. Det innebär att den första utgåvan var ett rent årgångsvin från 2004 och att varje version som släppts därefter utökats med vin från ytterligare en årgång. Den här flaskan blev degorgerad i februari 2018, vilket betyder att den har 2011 som basårgång och således bygger på samtliga årgångar mellan 2004 och 2011.

Le Bout du Clos anges ofta vara gjord på 100 % pinot noir, men själva vingården består av 80 % pinot noir och 20 % chardonnay och om jag förstått det rätt gäller den druvblandningen även för champagnen. Det gör att den skiljer sig från övriga lieux-dits som görs på antingen 100 % chardonnay (Les Carelles, Les Chantereines respektive Chemin de Châlons) eller 100 % pinot noir (La Côte Faron respektive Sous le Mont).

Den här champagnen är – givetvis – mycket bra, men samtidigt gjord i en ganska lätt stil och inte med den tyngd i smaken som jag hade förväntat mig. Den behöver helt klart lagras för att komma till sin rätt. Flaskan dricks under sammanlagt fyra dagar; den håller ihop mycket väl och visar trots sin ungdom upp en imponerande komplexitet!

Doft: Kraftfull, komplex, parfymerad, blommig, bärig och oxiderad doft med något rostade toner. Inslag av brioche, hallon, mörka körsbär, kex, hyacint, rosa rosor och röda vinbär. Dag två även mogen persika och nässlor. På fjärde dagen dyker det till slut upp gröna äpplen som följs av tydligt brända toner med inslag av brasa.

Smak: Frisk, bärig och mycket torr, men ändå med viss sötma. Elegant, men relativt lätt och sluten. Till en början känner jag hallon, hallongodis, körsbär, jordgubbar och torr citron. På andra dagen dyker det upp tydliga toner av persika och gräddkola. Dag fyra domineras smaken av gröna äpplen.

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2024-2030

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar