Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 30 december 2018

1986 Clos des Goisses

(ca 70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)



Den sjunde flighten av den stora Clos des Goisses-provningen består av årgångarna 1986, 1985, 1983 och 1982. Och därmed synliggörs också de första luckorna i den långa obrutna raden av årgångar i följd! Det gjordes ingen Clos des Goisses varken under 1987 eller 1984.

Clos des Goisses 1986, med den härligt slitna etiketten, är fortfarande en mycket, mycket bra champagne men det är samtidigt tydligt att den passerat sin topp sedan länge och är på väg ner idag. För fem år sedan hade betyget sannolikt varit högre men idag, i den tuffa konkurrensen, är det här flightens klart svagaste vin.

Okänt degorgeringsdatum. Enligt Charles Philipponnat, som var med på provningen, ligger dosagen på ca 11 g/l.

Det här är för övrigt första gången jag dricker en champagne från 1986!

Doft: Mogen och rökig doft med inslag av bokna äpplen, krita, mörk choklad och lakrits.

Smak: Mogen, fruktig och koncentrerad smak av mogna äpplen, söt grapefrukt, gräddkola och lakrits.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2003-2013?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar