Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 10 juli 2018

2000 Clos des Goisses

(67 % pinot noir, 33 % chardonnay)

28 april 2018 (hos Henrik)



BYOB (bring your own bottle) är en trevlig företeelse. Man samlas några vinvänner och alla tar med sig en flaska eller två. Samtliga viner serveras i regel blint och det är alltid lite av en sport att försöka gissa vad som finns i glasen – och att vara den som tar med kvällens bästa vin (WOTN – wine of the night)! Det handlar alltså om mycket glädje och viss prestige! En lördag i slutet av april hade jag förmånen att tillsammans med ytterligare två vänner bli hembjuden till Henrik. Programmet bestod av sammanlagt nio viner, varav sju champagner.

Första champagnen i första flighten visade sig vara Clos des Goisses 2000 – inget dåligt förstavin! Med tanke på den mörka färgen och den relativt utvecklade doften var min initiala tanke att det handlade om en champagne från slutet av 90-talet. Daniel, som hade tagit med sig flaskan, avslöjade dock oväntat tidigt att årgången var 2000. Därefter insåg jag ganska snart att jag kände igen vad som fanns i glaset, att jag hade druckit det här tidigare, och slängde iväg en gissning: Är det Clos des Goisses? Jodå! Alltid kul att kunna spika ett vin även om jag alltså fick hjälp med årgången i det här fallet.

Clos des Goisses 2000 är en mycket, mycket bra champagne och bjuder idag på något utvecklade toner, men känns överlag fortfarande relativt ung och oförlöst. Möjligen hade den presterat (ännu) bättre med mer luft, men nackdelen med att prova i det här formatet blir dessvärre att det blir relativt kort tid med varje vin. Flaskan degorgerad i oktober 2009. Dosage på 4 g/l.

Doft: Diskret och finstämd doft med inslag av nytvättade lakan, honung, champinjoner och lite äpplen.

Smak: Torr och något fruktig smak av gröna äpplen och grapefrukt. Hög syra och bra längd.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2022-2030



Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar