Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 1 november 2016

2007 Paul Déthune Cuvée à l’Ancienne

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

1 september 2016 (hemma)



Cuvée à l’Ancienne görs på druvor från gamla stockar med hjälp av gamla traditionella metoder. Det senare innebär bl a en klassisk handknuten förslutning av snöre och vax, som var standard i Champagne enligt kungligt dekret från 1735 och fram till ca 1850. Druvorna kommer från vingårdarna Les Crayères och Les Secs i hembyn Ambonnay. Efter den första jäsningen som sker på 205-liters ekfat får champagnen ungefär sju års lagring på jästfällningen innan flaskorna degorgeras. Den här flaskan blev degorgerad i juni 2015. Flaskan köpt av Franska Vinlistan i november 2015.



Det här är en ung champagne, men den är snudd på fantastisk redan idag! Jag sparar en slatt till dagen efter, men överraskande nog har den inte utvecklats utan snarare tappat i både kraft och smak. Det är så klart alldeles för tidigt att säga, men det kan vara ett tecken på bristande lagringspotential.

Doft: Kraftfull doft med tydlig fatkaraktär och calvadostoner. Det är massor av äpplen i kombination med honung och ek.

Smak: Frisk, torr, koncentrerad och kryddig smak. Äpplen, lite nougat och citrusskal. Hög syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2020-2025



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar