Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 15 juli 2016

Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

11 juni 2016 (hemma)

Det här är bubbel från Nya Zeeland och det är mycket bra! Cloudy Bay – som faktiskt ägs av LVMH och därmed har viss anknytning till Champagne – har framförallt gjort sig kända för sina stilla viner gjorda på sauvignon blanc och pinot noir. Men man producerar även ett mousserande vin som heter Pelorus. Detta är normalt sett en blandning av chardonnay och pinot noir, men till Cloudy Bays 25-årsjubileum 2010 gjorde man denna blanc de blancs på 100 % chardonnay. Det är ett ambitiöst vin och klart champagnelikt! Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2015. Sannolikt på topp nu!

Doft: Utvecklad, fruktig och parfymerad. Mycket rostad ek samt jäst, kaffe, champinjoner, smör och rostade nötter. Faktiskt lite Kruglik!

Smak: Utvecklad, torr och något fruktig smak av mogen citron, gröna äpplen och lite kex. Känns något återhållsam i förhållande till den stora doften.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2016-2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar