Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 17 juni 2016

Benoît Lahaye Brut Nature

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Brut Nature från Benoît Lahaye är en härligt ren och naturlig champagne. Den görs på grand cru-druvor från Bouzy (80 %) och Ambonnay (20 %). Den här utgåvan består till hälften av vin från 2012 års skörd och till hälften av reservviner. Reservvinerna kommer från en s k perpetual som startades 2003, d v s en blandning av alla årgångar sedan dess. Som namnet antyder är champagnen gjord helt utan dosage. Flaskan degorgerad i september 2015.

Även om den till hälften består av reservviner som hunnit uppnå viss ålder och komplexitet känns den här champagnen fortfarande mycket ung. Lagring rekommenderas således!

Doft: Härligt fruktig doft med inslag av päron, äpplen och mineral.

Smak: Stram och snustorr. Mineral och omogna päron.

Betyg idag: 85(+)

Sannolikt bäst: 2022-2027

Tidigare intryck av denna champagne:


Genom att klicka på ovanstående länk får du även mer information om producenten! En bild av det trevliga paret Benoît och Valerie Lahaye, som jag träffade på Fri Vin 2016 i Köpenhamn, kommer här:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar