Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 3 maj 2016

2002 Pierre Gimonnet Millésime de Collection Special Club

(100 % chardonnay)

14 april 2016 (hemma)

Pierre Gimonnet odlar uteslutande chardonnay och till denna champagne har man använt sig av druvor från de båda grand cru-byarna Cramant (54 % av flaskans innehåll) och Chouilly (31 %) samt från premier cru-byn Cuis (15 %). Druvorna kommer genomgående från gamla stockar och två av vingårdarna i Cramant planterades redan 1911 respektive 1913! Champagnen buteljerades i april 2003 efter att ha genomgått fullständig malolaktisk jäsning. Jag känner tyvärr inte till degorgeringsdatumet för den här flaskan, men gissningsvis degorgerades den kring 2011. Dosagen uppgår till 6 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget (beställningssortimentet) i februari 2015. I likhet med de flesta 2002:or känns den här fortfarande som en relativt ung champagne. Den är mycket bra redan idag, men kommer att bli ännu bättre med några års ytterligare lagring!

Doft: Komplex, fruktig, rökig och utvecklad doft med tydliga chardonnaytoner. Efter hand brända toner. Efter ett par timmars luftning är den fantastisk! Inslag av jäst, mogna äpplen, mineral, hasselnötter, kex och nougat.

Smak: Frisk, mycket torr, något bitter och något utvecklad. Gröna äpplen, grapefrukt och vetebrödsdeg. Vass årgångstypisk syra!

Betyg idag: 89(+)

Sannolikt bäst: 2019-2026


2 kommentarer:

 1. Spännande att höra! Jag har en sådan här flaska liggandes hemma. Det verkar som att det blir till att spara den ett antal år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Den mår absolut bra av att ligga ett par år till, om du kan förvara den på ett lämpligt sätt. Men den är mycket bra redan idag!

   Radera