Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 9 mars 2016

2004 Comtes de Champagne Rosé

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

25 februari 2016 (hemma)

Till skillnad från (den vita) Comtes de Champagne, som är en ren chardonnay, är systervinet Comtes de Champagne Rosé pinot noir-dominerad. Druvsammansättningen är 70 % pinot noir, varav 12-15 % (15 % i den här årgången) är rött vin, och 30 % chardonnay. Råvaran är 100 % grand cru: pinot noiren kommer bl a från Ambonnay, Mailly, Verzenay och Verzy medan chardonnaydruvorna är från vingårdar i Avize, Le Mesnil-sur-Oger och Oger. Det röda vinet som blandas i kommer från Bouzy.

Det här är en champagne som känns klart somrig i sin stil, i brist på ett bättre adjektiv. Men absolut inte i betydelsen lättviktig petitess, snarare tvärtom; det här är på alla sätt en exklusiv och ambitiös champagne! Det enda man kan invända mot är att den är aningen för söt. Sötheten kommer så klart av att dosagen (ca 9 g/l) är onödigt hög. Det här är ett välkänt ”problem” när det kommer till huset Taittinger, men det är synd för frukten är så bra i sig att det absolut inte hade behövts. Här bör det kanske påpekas att den trots allt är brut och att nivån på dosagen faktiskt sjunkit sedan 90-talet, då den låg kring 12 g/l. Men den hade tveklöst vunnit på en lägre sockertillsats. Hur som helst är det här en fantastisk champagne, storslagen redan idag och med ett långt liv framför sig!

Doft: Utvecklad, bärig (mycket bärig), kryddig och komplex doft med ett härligt djup! Inslag av mogna jordgubbar, hallon, blodapelsin, lite krita, blyerts och kex. Senare, efter längre tids luftning, även röda äpplen, rosor och lite gummi.

Smak: Frisk och bärig; något för söt om man ska vara petig, men riktigt jäkla god! Det är massor av röda bär, blodapelsin och röda äpplen. Hög syra!

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2018-2028


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar