Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 29 december 2015

Laurent-Perrier Grand Siècle

(55 % chardonnay, 45 % pinot noir)

12 december 2015 (hemma)

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig och brödig doft. Initialt vissa sherrytoner. Senare mer rostade toner. Inslag av gul frukt (äpplen, persika, päron), brioche, nötter, kaffe, gräddkola, rostat bröd samt en ton av gamla böcker.

Smak: Frisk, fruktig, medelfyllig, något bitter och något utvecklad. Persika, gula äpplen, citron, grapefrukt och nötter. Mycket lång, torr och tydligt bitter eftersmak. Hög syra.

Kommentar: Laurent-Perrier håller till i grand cru-byn Tours-sur-Marne, en och en halv mil öster om Épernay. Huset grundades 1812 av André Michel Pierlot. Hans son Alphonse Pierlot tog sedan över verksamheten, men eftersom han inte hade några egna arvingar testamenterade han företaget till sin källarmästare, Eugène Laurent, som satsade hårt på att bygga ut firman. Han grävde ut husets källare i Tours-sur-Marne och köpte upp mark, bl a på de bästa lägena i grand cru-byarna Bouzy och Ambonnay. Laurents änka, Mathilde Emilie Perrier, valde efter Eugènes död 1887 att ändra namn på firman till Veuve Laurent-Perrier och vidareutvecklade verksamheten under sina 38 år vid rodret. 1925 tog dottern Eugénie-Hortense Laurent över, men på grund av finansiella problem tvingades hon sälja bolaget till Marie-Louise Lanson de Nonancourt 1939. Sex år senare tog hennes son Bernard de Nonancourt över och fram till sin död 2010 utvecklade han bolaget till att bli ett av Champagnes största och mest framgångsrika hus. Det numera börsnoterade bolaget äger även Salon, Delamotte, Castellane och J-P Lemoine. Idag leds huset av Bernards döttrar, Alexandra Pereyre de Nonancourt och Stéphanie Meneux de Nonancourt.

Grand Siècle är Laurent-Perriers prestigecuvée och samtidigt något så ovanligt som en årgångslös sådan. Den bygger alltid på tre årgångar. Den första utgåvan kom 1959 och var då en blandning av årgångarna 52, 53 och 55.

Den här flaskan är baserad på årgångarna 97, 99 och 02 och det är den 21:a iterationen sedan starten. Idiotiskt nog skriver Laurent-Perrier aldrig ut detta på flaskan – och inte heller när den är degorgerad – så detta får man snällt notera när man köper sina flaskor (informationen är lyckligtvis ganska enkel att hitta på nätet). Som champagnedrickare är man dessvärre ganska van vid de stora husens arrogans, framförallt när det gäller deras standardcuvéer där man får vara glad om man får reda på vilken druvblandning de innehåller… Men när det gäller en prestigecuvée som Grand Siècle, där en del av flaskorna rimligen kommer att lagras väldigt länge, borde Laurent-Perrier inse informationsvärdet av att skriva ut dessa uppgifter på flaskan!

Den här champagnen är inte bara en blandning av tre årgångar, druvorna kommer dessutom från elva olika grand cru-byar! Chardonnaydruvorna kommer bl a från Avize, Cramant och Le Mesnil-sur-Oger medan pinot noir-druvorna bl a är från Ambonnay, Bouzy och Verzenay. Eftersom det handlar om det bästa druvmaterialet som Laurent-Perrier har tillgång till från respektive by, är förutsättningarna därför mycket goda för att den slutliga blandningen ska skapa en mycket bra champagne. Och det här är verkligen en riktigt bra och karaktärsfull champagne! Den kan rimligen fortsätta utvecklas under många år till. Dosage på 8 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget i december 2013.

Den Grand Siècle som finns tillgänglig just nu bygger på årgångarna 99, 02 och 04.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2018-2028


Tillägg 2022-03-28: Kompletterat texten med att det handlar om den 21:a iterationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar