Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 18 oktober 2015

2004 Henri Giraud Argonne

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

30 oktober 2014 (hos Henri Giraud i Aÿ)

Doft: Fantastisk! Kraftfull, brödig och kryddig doft med inslag av brioche, ek, röda äpplen, honung, mandlar och kex.

Smak: Underbart fyllig och något bärig smak med en oxiderad ton. Brioche, röda äpplen och mandlar. Påminner om en lagrad Krug!

Kommentar: Jag brukar inte ta så omfattande anteckningar när jag provar champagne vid producentbesök. Dels brukar det i regel vara relativt ont om tid – i princip ingen tid alls för den som gillar att sitta och dofta och smutta på sitt glas i flera timmar – och dels får man naturligtvis oftast ganska små mängder av varje champagne. Och dessa kortfattade anteckningar brukar inte leda till några blogginlägg, men den här gången kan jag inte låta bli att dela med mig – även om besöket i fråga var för nästan ett år sedan! Den här champagnen är helt enkelt för bra för att inte lyftas fram! Trots sin relativa ungdom kunde den visa upp en enorm kraft i både doft och smak som påminde om en lagrad Krug.

Argonne har ersatt Fût de Chêne som Henri Girauds årgångschampagne, medan den senare istället har utvecklats till en multi-vintagecuvée, i likhet med Krugs Grande Cuvée. 2002 var den första årgången av Argonne och detta är den andra. Den kommer givetvis att fortsätta utvecklas under många år, men är redan idag en riktigt stor champagne!

Betyg idag: 94

Sannolikt bäst: 2018-2028


2 kommentarer:

  1. Kul! Vi var hos Giraud i sep 2014, och provade 04 Argonne - med liknande intryck, men vi upplevde att Fut de Chene var lite mer utvecklad - och "färdig". Om jag hade några 04 Argonne - så skulle jag spara ett antal år till. Mkt bra grejer! MVH Peter (Vintresserad)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul! Jag provade också Fût de Chêne samtidigt och håller med dig om att den var mer utvecklad. Tack för att du tittade förbi!

      Radera