Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 25 oktober 2015

2000 Henri Giraud Fût de Chêne

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

25 september 2015 (hemma)

Doft: Fantastisk, utvecklad, oxiderad och blommig doft med tydlig fatkaraktär. Inslag av honung, gräddkola, ek, mogna gula äpplen, kanel och grädde.

Smak: Utvecklad, fruktig och koncentrerad smak med tydliga starkvinstoner. Aprikos, mogna gula äpplen och honung.

Kommentar: Det här är en underbar champagne i en vacker flaska! Den vinner mycket på att drickas vid en högre temperatur (16-17 grader). Druvorna, 70 % pinot noir och 30 % chardonnay, kommer uteslutande från Aÿ och vinet har fått 12 månader på små ekfat gjorda på ek från Argonne-skogen. Flaskan degorgerad 3 juni 2013.

Det här blev den sista årgången av årgångsvarianten av Fût de Chêne. Numera är Fût de Chêne en s k multi-vintagecuvée som bygger på en kombination av en basårgång och en solerablandning.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2015-2022


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar