Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 19 maj 2015

Cattier Clos du Moulin

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

11 april 2015 (Malmö Vinfestival)

Doft: Blommig, parfymerad och något utvecklad doft med inslag av gula äpplen, gula plommon och viss jordighet.

Smak: Ung, torr, frisk och något blommig smak. Mineral, ljust bröd, lite plommon och en aning aprikos.

Kommentar: Familjen Cattier har odlat vin sedan 1763 och 1918 började de göra champagne. Huset, som fortfarande är familjeägt, håller till i premier cru-byn Chigny-les-Roses i Montagne de Reims. Man äger 30 hektar odlingar i och i närheten av hembyn. På senare tid har Cattier fått viss uppmärksamhet för att de står bakom Kalle Anka-champagnen Armand de Brignac, som väl får anses vara ett av de mest framgångsrika marknadsföringstricken någonsin i vinvärlden.

Clos du Moulin görs på druvor från den 2,2 hektar stora vingården med samma namn, som Cattier köpte 1951. Den bygger alltid på tre olika årgångar, i det här fallet 2005, 2006 och 2007. Dosage på 10 g/l. Det är en mycket bra champagne som dock behöver en del tid för att utvecklas!

Betyg idag: 84(+)

Sannolikt bäst: 2019-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar