Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 19 februari 2015

1990 Boizel Cuvée Sous Bois

(52 % pinot noir, 48 % chardonnay)

24 januari 2015 (hemma)

Doft: Härligt mogen doft med sherrytoner och tydlig fatkaraktär. Efter hand även karamelliserade toner. Vanilj, russin och crème brûlée.

Smak: Mogen och frisk. Det är massor av mogna äpplen i kombination med mogen grapefrukt, citrusskal och gräddkola.

Kommentar: En underbar champagne och klart bättre idag än när jag drack den för ett år sedan! Intressant nog trodde jag att den var på toppen av sin förmåga redan då. Idag är den nog det!

Det här var den första årgången av denna champagne. Senare årgångar är 1996 och 2000. Som namnet antyder är den jäst på (gamla) ekfat, för att återskapa den ursprungliga champagnestilen. Druvorna kommer från Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger och Vertus (chardonnay) respektive Aÿ, Mailly och Mareuil-sur-Aÿ (pinot noir). Efter nio månader på fat fick den sedan ligga åtta år på flaska innan den degorgerades. Dosage på 8 g/l.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2015-2020

Tidigare intryck av denna champagne:

2014-01-11: 90


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar