Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 27 januari 2015

2005 Nicolas Feuillatte Brut Chardonnay

(100 % chardonnay)

26 december 2014 (hemma)

Doft: Brödig och blommig. Inslag av gula äpplen, honung, apelsinskal och grapefrukt. Efter hand gräddkola och klart knäckiga toner.

Smak: Något utvecklad, frisk och aningen bitter smak; relativt intetsägande och lätt stil. Gula äpplen, honung, grapefrukt och apelsinskal. Kort eftersmak.

Kommentar: Nicolas Feuillatte har aldrig varit någon av mina favoriter och inte heller den här flaskan imponerar. Den har något för hög dosage – förmodligen för att försöka dölja den bristfälliga råvaran – och i princip ingen karaktär. Doften blir förvisso riktigt angenäm efter en tids luftning och vid högre temperatur, men smaken fortsätter kännas intetsägande och karaktärslös. Det här är visserligen tillfredsställande, men varför nöja sig med det när det finns betydligt bättre alternativ för samma pengar?

Nicolas Feuillatte, eller Centre Vinicole – Champagne Nicolas Feuillatte som är dess fulständiga namn, är en grupp av kooperativ som sammantaget förfogar över 2 250 hektar odlingar i Champagne. Enligt uppgift säljer de ofattbara 10 miljoner flaskor om året numera, vilket gör dem till den tredje största producenten i regionen. Hatten av för den marknadsavdelningen!

Betyg idag: 66

Sannolikt bäst: 2016-2018


2 kommentarer:

  1. He he - I was served a glass of this in a wine shop and politely returned the glass after just one sip. So I complete agree with your assessment.

    SvaraRadera
  2. He he - I was served a glass of this in a wine shop and politely returned the glass after just one sip. So I complete agree with your assessment.

    SvaraRadera