Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 18 januari 2015

2004 Veuve Fourny Cuvée du Clos Notre Dame

(100 % chardonnay)

6 december 2014 (Martins W:s kontor)

Doft: Fruktig och något utvecklad. Inslag av honung och mineral.

Smak: Torr, fruktig och relativt fyllig smak av röda äpplen, honung och mineral.

Kommentar: Det här är familjen Fournys prestigecuvée, gjord i ekfat på chardonnay från husets gamla vinstockar i den lilla (0,29 hektar) muromgärdade vingården Clos du Faubourg Notre-Dame i hembyn Vertus. Det är förvisso en mycket bra champagne redan idag, men den känns ung och oförlöst och behöver några år till för att blomma ut! Degorgerad i juli 2013. Dosage på endast 3 g/l.

På baksidesetiketten kan man läsa en massa intressant information om innehållet i flaskan – något man önskar att alla champagneproducenter tog efter! Fast påståendet att den här champagnen alltid får ligga åtminstone nio år på jästen, d v s tiden mellan buteljering och degorgering, stämmer inte för den här flaskan. Eftersom den först fått jäsa sju månader på ekfat kan den inte ha hamnat på flaska förrän runt april-maj 2005. Och eftersom den blev degorgerad redan i juli 2013 blev det alltså ”bara” drygt åtta års lagring på jästfällningen!

Dracks i en blanc de blancs-provning tillsammans med Palmer & Co Blanc de Blancs 2008 och R&L Legras Cuvée St-Vincent 1996.

Betyg idag: 89(+)

Sannolikt bäst: 2018-2024Inga kommentarer:

Skicka en kommentar