Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 25 januari 2015

2003 Françoise Bedel L’Ame de la Terre

(67 % pinot meunier, 17 % pinot noir, 16 % chardonnay)

21 december 2014 (hemma)

Doft: Underbar, utvecklad, komplex, blommig, rökig och fruktig doft. Inslag av mogna gula äpplen, hasselnötter, smörkola, brioche och röda bär. Efter hand även smör och knäck.

Smak: Utvecklad, fruktig och frisk smak. Gula (eller möjligen röda) äpplen, röda bär och citrusskal. Mycket syra. Medellång, torr eftersmak med inslag av äppelskal.

Kommentar: L’Ame de la Terre från Françoise Bedel håller genomgående en mycket hög nivå. Intressant nog varierar både druvsammansättning och dosage ganska kraftigt från år till år. Den här årgången är klart meunier-dominerad och extra brut (endast 3,3 g/l). Delvis jäst på ekfat, med fullständig malolaktisk jäsning. Degorgerad i oktober 2012. Flaskan köpt på La Cave Colbert i Reims i oktober 2014.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2017-2022

Mina intryck av tidigare årgångar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar