Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 5 juli 2014

Billecart-Salmon Brut Rosé


(ca 40 % chardonnay, 30 % pinot noir, 30 % pinot meunier)

23 maj 2014 (hemma)

Doft: Bärig och något kryddig doft med inslag av jordgubbar, smultron, hallon, röda äpplen, rosor och citrus.

Smak: Torr, frisk och utvecklad. Jordgubbar, hallon och citrus. Medellång eftersmak av äppelskal.

Kommentar: Billecart-Salmons årgångslösa rosé utvecklas till en riktigt trevlig champagne om man lagrar den ett par år! Jag är lite osäker på den exakta druvsammansättningen då det florerar varierande uppgifter, men enligt den svenska importören Primewine har man i alla fall tillsatt ungefär 7 procent stilla pinot noir för att få den rosa färgen. Champagnen består av tre på varandra följande årgångar och efter buteljeringen får flaskorna ligga 36 månader innan de degorgeras. Det innebär att de flaskor som säljs idag, exempelvis via Systembolagets beställningssortiment, är en blandning av årgångarna 2008, 2009 och 2010 och att de degorgerades i början av 2014. Det sistnämnda innebär i sin tur att man bör lagra dessa flaskor 1-3 år för att champagnen ska hinna utvecklas!

Den här flaskan köpte jag i Reims i september 2012. Om vi utgår från antagandet att den blev degorgerad i början av 2012, innebär det att den är baserad på årgångarna 2006, 2007 och 2008.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2015-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar