Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 29 maj 2014

André Beaufort Brut Nature


(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

11 april 2014 (Ved Stranden 10 i Köpenhamn)

Doft: Min första tanke är Chablis, när jag kör ner näsan i glaset! Men det visar sig att det bara är en femtedel chardonnay i den här blandningen (resten är pinot noir). Det är mycket gröna äpplen och mineral. Efter hand framträder även inslag av salmiak och läder.

Smak: Underbart naturlig; fortfarande ung, mycket torr och frisk. Omogna äpplen och körsbär. Efter hand även lite animaliska toner.

Kommentar: Firman grundades av André Beaufort i Ambonnay 1933. På grund av allergiproblem beslutade han sig för att sluta använda kemiska bekämpningsmedel i slutet av 60-talet och i början av 70-talet blev de en av de första vinodlarna att börja jobba helt ekologiskt. Idag driver sonen Jacques familjefirman vidare tillsammans med sina barn. De har 5,5 hektar odlingar i Polisy nere i Aube och 1,6 hektar hemma i Ambonnay.

Den här flaskan degorgerades i oktober 2012. Som namnet antyder är den helt utan dosage. En intressant champagne med potential att utvecklas!

Betyg idag: 82

Sannolikt bäst: 2017-2022


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar