Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 januari 2013

Jacques Selosse Version Originale


(100 % chardonnay)

När: 31 december 2012

Var: Hemma

Doft: Underbar brödig, blommig och kryddig doft med inslag av mogna äpplen och nougat. Tydlig fatkaraktär.

Smak: Utvecklad smak med inslag av äpplen, nougat och citrus. Svag antydan av grapefrukt i eftersmaken. Fortfarande ganska mycket syra.

Kommentar: Kultproducenten Jacques Selosse grundades 1950 och drivs idag av Jacques son, den nytänkande och karismatiske Anselme Selosse. Den totala produktionen är begränsad till ca 80 000 flaskor per år och vinerna är genomgående kraftfulla och extremt lagringsdugliga. Version Originale produceras endast i 3 600 flaskor per år och består, i likhet med systervinet Initiale, av tre efterföljande årgångar av chardonnay från grand cru-byarna Avize, Cramant och Oger. Den här flaskan degorgerades 3 oktober 2007 och jag hade sparat den i källaren i fem år. Ingen eller väldigt liten dosage. Vinet hade en fantastisk mörkgul, ölliknande, färg. Dracks tillsammans med en flaska Initiale och till en meny bestående av pilgrimsmusslor och renfilé. Båda vinerna skar sig totalt med pilgrimsmusslorna men funkade bra till renfilén! Intressant nog upplevde jag till en början Initiale som det bättre vinet av de båda, men efter ett par timmar kom V.O. till sin rätt och vann duellen med en hårsmån. Det är utan tvekan två fantastiska viner, med ytterligare potential, och det var kul att dricka dem sida vid sida!

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2014 – 2020



Jacques Selosse Initiale


(100 % chardonnay)

När: 31 december 2012

Var: Hemma

Doft: Underbar brödig och blommig doft med brända toner och med inslag av mogna äpplen.

Smak: Utvecklad smak med inslag av äpplen, citrus, päron och persika. Lång härlig eftersmak av omogna päron. Fortfarande mycket syra kvar.

Kommentar: Kultproducenten Jacques Selosse grundades 1950 och drivs idag av Jacques son, den nytänkande och karismatiske Anselme Selosse. Den totala produktionen är begränsad till ca 80 000 flaskor per år och vinerna är genomgående kraftfulla och extremt lagringsdugliga. Initiale är husets enklaste vin, i relation till de övriga alltså – det är långt ifrån något enkelt vin! Det produceras i 33 000 flaskor per år och består av tre efterföljande årgångar av chardonnay från grand cru-byarna Avize, Cramant och Oger. Den här flaskan degorgerades 4 oktober 2007 och jag hade sparat den i källaren i fem år. Låg dosage på ca 5 g/l. Dracks tillsammans med en flaska Version Originale och till en meny bestående av pilgrimsmusslor och renfilé. Båda vinerna skar sig totalt med pilgrimsmusslorna men funkade bra till renfilén! Intressant nog upplevde jag till en början Initiale som det bättre vinet av de båda, men efter ett par timmar kom V.O. till sin rätt och vann duellen med en hårsmån. Det är utan tvekan två fantastiska viner, med ytterligare potential, och det var kul att dricka dem sida vid sida!

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2013 – 2020



tisdag 15 januari 2013

Michel Lenique Brut Blanc de Noirs


(50 % pinot meunier, 50 % pinot noir)

När: 29 december 2012

Var: Hemma

Doft: Brödig doft med brända toner och med inslag av gula äpplen, grapefrukt och apelsin.

Smak: Torr, mycket frisk smak med inslag av päron, gula äpplen, blodgrape och apelsin. Mycket syra.

Kommentar: Michel Lenique är en liten, familjeägd producent från Pierry. Huset grundades 1768.

Betyg idag: 76

Sannolikt bäst: 2015 – 2018


måndag 14 januari 2013

Billecart-Salmon Brut Sous Bois


(Pinot noir, chardonnay, pinot meunier)

När: 28 december 2012

Var: Hemma

Doft: Underbar, utvecklad doft med inslag av bröd, gula äpplen och nougat.

Smak: Frisk, syrlig smak med inslag av gula äpplen och citrus. Nästan obefintlig eftersmak.

Kommentar: Sous bois betyder ”under trä” och som en hyllning till ursprung och gamla traditioner är denna cuvée helt och hållet jäst på ekfat. Ett mycket intressant vin med fantastisk doft idag, men som kräver några år i källaren för att nå sin potential.

Betyg idag: 83(+)

Sannolikt bäst: 2017 – 2020


Tillägg (2015-07-29): Detta betyg har reviderats i efterhand för att bättre spegla hur jag tillämpar betygsskalan idag.

1998 Billecart-Salmon Brut Blanc de Blancs


(100 % chardonnay)

När: 8 december 2012

Var: Hemma

Doft: Brödig doft med brända toner, med inslag av gula äpplen, mandarin, gräddkola och citrus.

Smak: Frisk, komplex smak med inslag av äpplen och citrus.

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2015 – 2018


Tillägg (2015-07-29): Detta betyg har reviderats i efterhand för att bättre spegla hur jag tillämpar betygsskalan idag.

söndag 13 januari 2013

Francoise Bedel Entre Ciel et Terre


(80 % pinot meunier, 20 % pinot noir)

När: 7 december 2012

Var: Hemma

Doft: Fantastisk, utvecklad doft av gula äpplen, nougat, rostat bröd och apelsinskal.

Smak: Frisk smak med inslag av gula äpplen, gula plommon och grapefrukt. Relativt mycket syra.

Kommentar: Ekologiskt. Degorgerat i april 2012. Klart trevligare än deras ”standardvin” Origin’Elle Extra Brut!

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017 - 2020 



söndag 6 januari 2013

2000 Palmer & Co


(50 % pinot noir, 40 % chardonnay, 10 % pinot meunier)

När: 22 september 2012

Var: Hemma

Doft: Brödig doft med inslag av rostat bröd, gula äpplen och citrus.

Smak: Frisk smak med inslag av grapefrukt och äpplen. Ganska mycket syra!

Kommentar: Dracks på magnum.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2014 - 2016


fredag 4 januari 2013

Louis Roederer Brut Premier


(40 % chardonnay, 40 % pinot noir, 20 % pinot meunier)

När: 7 september 2012

Var: Hotel Companile i Dizy

Doft: Utvecklad doft med inslag av gula äpplen, rostat bröd, grädde och citrus.

Smak: Torr och frisk smak med inslag av gula äpplen och citrus. Relativt mycket syra.

Kommentar: En mycket bra standardchampagne! Dosage på ca 10 gram per liter. Dracks på halvflaska.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2015 – 2018


torsdag 3 januari 2013

1999 Cuvée Louise


(66 % chardonnay, 34 % pinot noir (?))

När: 7 september 2012

Var: På Pommery i Reims

Doft: Stor, komplex doft med inslag av bränt bröd och mogna gula äpplen.

Smak: Mycket outvecklad smak med inslag av gula äpplen, citrus och rostat bröd.

Kommentar: Cuvée Louise är Pommerys prestigevin. Smakat på Domaine Pommery efter en rundvandring i deras fantastiska källare, 30 meter under marken. Ett mycket ungt vin idag men med stor potential! Baserat på druvor från tre grand cru-byar: Avize (chardonnay), Cramant (chardonnay) och Aÿ (pinot noir).

Betyg idag: 85(++)

Sannolikt bäst: 2020 – 2030





Tillägg (2015-07-29): Detta betyg har reviderats i efterhand för att bättre spegla hur jag tillämpar betygsskalan idag.

tisdag 1 januari 2013

Gosset Grande Réserve


(43 % chardonnay, 42 % pinot noir, 15 % pinot meunier)

När: 6 september 2012

Var: Hotel Companile i Dizy, ca 3 km från Gosset i Aÿ

Doft: Brödig doft med inslag av röda äpplen, körsbär och citrus.

Smak: Torr, frisk smak med inslag av citrus, gula äpplen och körsbär. Lång eftersmak av blodgrape.

Kommentar: Gosset grundades redan 1584 och är därmed det äldsta vinhuset i Champagne, fast det var förstås först på 1700-talet som man började med mousserande viner! Utöver den fantastiska, antika flaskan, som man använder till samtliga viner utom standardcuvéen Brut Excellence, utmärker sig Gosset genom att man aldrig låter sina viner genomgå någon malolaktisk jäsning. Det här vinet är en blandning av årgångarna 2005, 2006 och 2007. En riktigt bra årgångslös champagne! Dracks på halvflaska.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2015 - 2018